Grupos

Cafè del Candela 123 posts Communia 16 posts L'Embarral 30 posts
Synusia 8 posts

Participa

Informacio útil

5a Trobada de la Red de Medios Comunitarios (6, 7 i 8 de novembre a Barcelona)

Ràdios lliures, televisions comunitàries, emissores per Internet i mitjans alternatius d’arreu de l’Estat es reuniran durant els propers 6, 7 i 8 de novembre a la capital catalana. De moment, hi ha unes vuitanta persones inscrites, en representació de més de quaranta mitjans lliures i comunitaris de l’Estat. La presentació de les jornades es farà el 5 de novembre a les 12:00 h, amb una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya en què intervindran el professor d’Economia Aplicada de la UAB, i membre de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres; la professora d’Economia i Empresa de Comunicació de la UAB i membre de l’Assemblea per a la Comunicació Social, Laura Bergés; i el membre del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Pedro Gómez.

La trobada està organitzada per Okupem les Ones, el projecte televisiu de l’Assemblea per a la Comunicació Social de Barcelona (http://www.okupemlesones.org), que des del 2003 treballa en la crítica i la transformació del model de comunicació dominant. El programa de les jornades és fruit d’un procés participatiu, en què han intervingut molts altres membres de la Red de Medios Comunitarios (ReMC), i dóna cabuda no només a aquells que participen habitualment a la ReMC, sinó també a totes les persones que hi puguin estar interessades. En destaquen, entre d’altres activitats, la taula sobre la qüestió del gènere i comunicació, i diversos tallers –que van des de la retransmissió en directe per internet utilitzant software lliure, fins l’actualitat legislativa–, que contribuiran a establir les línies d’acció de la ReMC per als propers mesos.

La denúncia de projecte de nova Llei de l’Audiovisual estatal serà un dels aspectes presents en les jornades de la xarxa de mitjans comunitaris. La ReMC, que va presentar al·legacions a l’avantprojecte de llei (http://legal.medioscomunitarios.net/wp-content/uploads/2009/07/alegacion...), denuncia el projecte legislatiu, que torna a deixar sense regulació adequada els mitjans de comunicació del tercer sector: mitjans ni públics/institucionals, ni privats/comercials, que es desenvolupen a internet i en paper, però que en ràdio i televisió topen amb un marc legal prohibitiu, amb procesos sancionadors inclosos (http://www.okupemlesones.org/joomla/proces-sanccionador/proces-sancionad...). La ReMC també denuncia que el projecte de llei redueix l’espai de comunicació audiovisual a un mercat de la comunicació, on els drets comercials tenen més pes que el dret a la comunicació i a la informació (http://guerrillatv.blogspot.com/2009/10/espana-la-red-de-medios-comunita...). A més, la ReMC denuncia que aquest projecte, que ha estat elaborat mitjançant un procés molt poc transparent, contradiu la Directiva europea de “Serveis de Mitjans Audiovisuals”.

Les jornades comptaran també amb la participació de membres del Sindicat de Periodistes de Catalunya, que a mitjans d’octubre denunciava en un comunicat –signat per la Federació de Sindicats de Periodistes– que el projecte de la nova Llei de l’Audiovisual recull una visió molt limitada dels mitjans comunitaris, alhora que els exigeix continguts determinats i se’ls impedeix tenir publicitat (http://www.sindicat.org/spc/inf/index.php?nid=1024&ln=ct).

La Red de Medios Comunitarios té els seus inicis en una primera trobada, a Madrid al 2005, d’una trentena de projectes d’Andalusia, Astúries, Galícia, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Múrcia, València, Madrid, les Illes Canàries, Euskadi i Catalunya. Després de diverses trobades més (Salamanca i Toledo, 2006; Bilbao, 2007; i Madrid, 2008), la ReMC es reuneix ara a Barcelona després de constituir-se legalment el passat mes de maig. La jornades de la ReMC a Barcelona seran també l’ocasió per celebrar una segona trobada de mitjans comunitaris catalans, per continuar la feina plantejada en una trobada anterior, a l’abril.

La ReMC es presenta com a espai d’organització i treball conjunt entre els mitjans del tercer sector de la comunicació, entenent-los com a actors privats que tenen una finalitat social o pública, gestionats per organitzacions socials de diversos tipus. Els mitjans del tercer sector estan orientats a satisfer les necessitats de comunicació i a habilitar l’exercici del dret a la informació i llibertat d’expressió de les persones integrants de comunitats determinades, ja siguin territorials, etnolingüístiques o d’interessos, davant de les quals són responsables. Els mitjans comunitaris estan oberts a una àmplia participació tant pel que fa a la propietat del mitjà, a l’acció i l’emissió, com a les decisions de programació, administració, operació, finançament i avaluació. Els mitjans que formen la ReMC no tenen afany de lucre i no realitzen proselitisme religiós ni polític.

Més informació: http://medioscomunitarios.net/barcelona
Barcelona09@latele.cat

 

Jueves 5 de noviembre

12.00: Conferencia de prensa – mesa redonda Colegio de Periodistas

  • Arcadi Oliveres, Profesor de Economía Aplicada de la UAB y Presidente de Justicia y Paz.
  • Laura Bergés, Profesora de Economía y Empresa de Comunicación de la UAb y miembro de la Asamblea por la Comunicación Social
  • Pedro Gómez, miembro del SIndicaro de Periodistas de Cataluña.
  • Joan Martínez, Presidente de la Confederación de asociaciones de vecinos de Barcelona

Viernes 6 de noviembre

19.00: Actividad lúdico – reivindicativa. Proyecciones en la calle. Plaça del Sol, barrio de Gràcia.

21.00: Cena de bienvenida. Kasa de la Montanya

Sábado 7 de noviembre

/Todo el resto de las actividades del día se desarrollarán en el Hangar: http://www.hangar.org/drupal/ que está conectado con el albergue a través del metro, con un cambio de línea entre medio. Son 9 u 11 estaciones de distancia, según la línea que se escoja para hacer el intercambio: unos 45 minutos de trayecto en total/

10:00 – 10:15: Bienvenida

10:15 – 11:45: Mesa redonda “El trabajo en redes de los medios del tercer sector: experiencias autonómicas e internacionales”

11:45 – 12:15: Descanso

12:15 – 14.00: Mesa de género

14:00 – 16:00: Almuerzo + Proyecciones

16:00 – 17:45 Talleres simultáneos

  • Taller 1: Servidores libres de audio y video para el intercambio
  • Taller 2: Streaming
  • Taller 3: Fuentes de financiamiento y autogestión de los medios del tercer sector
  • Taller 4: Actualidad legislativa y campañas reivindicativas
  • Taller 5: Experiencias de relación medios – comunidades – movimientos sociales

/El Hangar cuenta con conexión wifi. Todos los talleres que requieran de conexión a internet lo tendrán, pero cada persona ha de traer su propio ordenador/

17:45 – 18:15: Descanso

18:15 - 19:15: Encuentro por soportes (radio, prensa, televisión, ….). Coordinación e intercambio de contenidos.

19:15 - 20:00: Plenario de talleres + soportes

20:00-22:00 Cena

Domingo 8 de noviembre

/Todas las actividades hasta mediodía se desarrollarán en el albergue/

09:00 – 10:30 Desayuno

10:30 – 14:00 Asamblea ReMC

14:00 – 16:00: Almuerzo

 

ACTIVIDADES PARALELAS DURANTE EL EVENTO

* Proyecciones

* Plató

* Mesa de intercambio (revistas, libros, publicaciones, programas, música, DVD, manuales, etc)

Etiquetes: