Grups

Cafè del Candela 124 posts Communia 16 posts L'Embarral 31 posts
Synusia 386 posts

Participa

Informacio útil

Cap mantero a la presó: Acció pública per la despenalizació del Top-Manta

Acció Manta Blanca

manta. denuncia. crit. suport

Campanya per la despenalització del top-manta.

Suma’t al 13 de març.

El dia 13 l’Acció Manta Blanca sortirà als carrers de varies ciutats en el marc de la campanya por la despenalització del top manta. A continuació us expliquem la situació en la que ens trobem i en que consisteix l’acció


Audio convocatoria: http://communia.info/drupalup/?q=node/888

SITUACIÓ

Fa més d'un any, diferents col•lectius socials varem començar a cridar l'atenció sobre la absoluta desproporció del codi penal que castiga amb penes de 2 anys i multa la simple exposició o venta de copies pirates de CDs i DVDs en una manta al carrer. La simple tinència o exposició d’aquests materials està castigat amb penes de sis mesos de presó (substituïble per penes d’expulsió i prohibició d’entrada al territori Schengen), multa ( que si no es paga es converteix en més dies de privació de llibertat, com a mínim en uns altres sis mesos més de presó) i el pagament d’altes indemnitzacions a les entitats de gestió de drets d’autor.

Aquestes conductes són realitzades majoritàriament per persones sense papers que es troben en situació d'especial vulnerabilitat legal i social. Són els anomenats "manteros" o venedors del "top-manta" que troben amb la venta al carrer la única sortida per a aconseguir un ingrés mínim, el qual ronda els 10€ dia. A la actualitat més de 96 persones són a la presó per aquest motiu i centenars de persones amb causes penals obertes. Però a més a més, aquesta situació es tradueix amb un autèntic pànic a sortir al carrer.

Entenem que el dret dels artistes a viure de les seves obres ha de ser protegit, però això no pot fer-se a través de la desproporcionalitat que brinda el codi penal sobre els manteros. Actualment existeixen altres órdres jurídiques (administratiu, civil) que regulen i sancionen la venta de cds, dvds, i productes de marques falses al carrer. Seguint determinats principis que regeixen el dret penal (principi de mínima intervenció, subsidiarietat, proporcionalitat...) la venta al carrer hauria d’excloure’s de l’òrbita penal, ja que aquesta únicament es reserva per a les infraccions de caràcter greu. Amés de que aquests procediments suposen una despesa innecessària de diners públics.

POR QUE EN AQUEST MOMENT?

En el marc de la modificació del codi penal que s’està duent a terme en l’actualitat, el Consell de Ministres ha aprovat una proposta de reforma del article que regula la venta ambulant de cds, dvds i marques falses al carrer. Aquesta obertura al debat es molt positiva, però aquesta proposta és insuficient: deixa oberta la possibilitat d’ingrés a presó a la decisió arbitraria d’un jutge i no elimina la substitució de la multa per més dies de presó quan les persones no poden afrontar el pagament.

És per això que diferents col•lectius socials han presentat esmenes que van en una altre línia: que cap persona que vengui petites quantitats de cds, dvds, i productes de marques falses al carrer sense cap altre recurs econòmic vagi a la presó. Es a dir, que sota cap concepte es penalitzi la supervivència.

Es per això que es un moment crucial per aconseguir una modificació dels articles 270 i 274 del codi penal. I es per això que volem sortir al carrer a fer visible el suport a aquesta petició de canvi que ens sembla justa i legitima.

DESCRIPCIÓ DE LA INICIATIVA: UNA ACCIÓN SIMBÓLICA AL CARRER.

L’idea es sortir al carrer formant una fila infinita de venedors/es de top manta, blanc/es i amb papers de residencia, per a donar-li la volta a la situació, i mostrar l’asimetria injusta que existeix entre unes persones i unes altres. Perquè unes es veuen obligades a estar a un cantó de la manta y unes altres simplement passegen per l’altre? Per haver nascut en un altre lloc del món?

Les persones que en aquest dia ens posarem a “l’altre cantó de la manta” volem expressar que és inacceptable aquesta persecució a qui ha estat situat en les pitjors condicions en nom de la seguretat, del nostre benestar i a través d’una mala aplicació de la protecció a la creació artística. Juristes que diuen:“No amb les nostres lleis”; artistes que diuen:”no en nom del dret a viure de les nostres creacions”; y, en general, ciutadans/es que expressen: “No en nom de la nostre seguretat y benestar”

Aquesta acció simbòlica es realitzarà en els carrers més cèntrics de varies ciutats espanyoles, el mateix dia. L’acció contarà  en tot moment amb el permís legal, no existeix cap risc per a ningú. Volem Composar una imatge i un missatge que cridi l’atenció: venedors blancs, artistes, jutges, fent això que la llei considera tan greu com per a portar algú a la presó durant més de dos anys de la seva vida. Exposarem en les mantes obres d’artistes compromesos amb aquesta incitativa i altres materials de denuncia i suport.

Creiem que no només es tracta de denunciar una situació injusta sinó de proposar una forma més igualitària de conviure entre qui habitem avui les nostres ciutats

A ON I QUAN

 • A Corunya (Obelisco a las 19 h)
 • Barcelona (Pl. Catalunya a las 18h )
 • Madrid (Callao-Sol a las 13 h)
 • Màlaga (Plaza de la Merced a las 19 h)
 • Pamplona (Plaza del Ayuntamiento a las 19 h)
 • Terrassa ( Pl. Vella a las 19h)
 • Els companys de Bilbao, Sevilla i Aragó amb qui portem endavant aquesta esmena, tot i que no sortiran el dia 13 de març, donen suport a aquesta acció.

  Tots seguim recollint firmes, sortint al carrer en aquests mesos de debat parlamentari

  Més informació: Ferrocarril Clandestino www.transfronterizo.net

 

 

Etiquetes: