Informacio útil

Participa

Grups

Cafè del Candela 123 posts Communia 16 posts L'Embarral 29 posts
Synusia 352 posts

La cultura al centre [cicle de converses]

La cultura al centre

Cultura per què i des de qui

Introducció

La llibreria Synusia us proposa quatre cites, de setembre a desembre, on dialogar sobre elements claus a l'hora d'abordar discussions sobre cultura, amb el desig de posar al centre la rellevància política del fet de parlar de cultura en el moment actual. Per citar alguns d'aquests elements: la cultura com una fàbrica de consensos des de dalt i de construcció d'imaginari, les pràctiques de cultura lliure, d'autogestió i producció col·lectiva en les quals participem en l'actual conjuntura, la seva interlocució amb els espais institucionals en un nou cicle institucional i les tensions a l'hora de defensar una cultura que parteixi d'entendre-la com a dret i potenciï pràctiques democràtiques d'accés, manteniment i producció ciutadana.

La possibilitat d'agenciar nous escenaris comuns per a la producció cultural té a veure amb una lectura en positiu d'un nou moment històric que ha polititzat el malestar, esquerdat, en l'últim cicle polític, escenaris de governabilitat, de producció de consensos, generant-se nous sentits compartits, nous models de relacionar-se i fer cultura, noves iniciatives i formes d'organització i gestió. Alhora, tenim el repte inevitable de llegir críticament aquelles praxi d'emprenedoria de tall individual i fetitxisme per la cultura, de fer una lectura compartida d'aquest cicle llarg que ha estat la cultura de la transició que entra en crisi definitiva al 2011 però que encara impregna imaginaris i entramat social. I finalment, el repte col·lectiu de preguntar-nos i imaginar el lloc del públic, de les polítiques públiques a l'hora de pensar totes aquelles pràctiques i narratives que avui existeixen i configurem per fora del que és públic-estatal.

En definitiva, la idea és posar en el centre la potència de noves pràctiques de producció cultural crítica, entesa com a comú i que excedeixen les lògiques de mercat i també de la maquinària estatal. I al mateix temps, abordar reptes i possibilitats d'imaginar nous recorreguts per a les polítiques culturals, és a dir, del que és públic, posat al servei de la ciutadania entenent la cultura com a dret.

Per tot això, es plantegen 4 converses amb convidades que ens situaran el diàleg i ens aportaran elements per a la discussió.

Informació General

  • Estructura de les converses: 4 sessions
  • Llloc: Llibreria Synusia (C/Montserrat, 136 - Terrassa)
  • Inici: 22/09/2016
  • Període: de Setembre a Desembre de 2016
  • Horari: Dijous 22/09, 20/10, 03/11, 15/12 de 19:30h a 21h
  • Més info: info@synusia.cc / http://synusia.cc/ca/curs/cultura-centre
Data Enllaç
22/09/16
19:30h a 21:00h
[Conversa] La cultura com a fàbrica de consensos
20/10/16
19:30h a 21:00h
[Conversa] Polítiques culturals i el dret a la cultura
03/11/16
19:30h a 21:00h
[Conversa] Cultura lliure d'Estat
15/12/16
19:30h a 21:00h
[Conversa] Cultura en tensió
Grups:

El Candela segueix remant endavant

Desitgem que totes estigueu bé, que aquest any que ha començat allunyi les dificultats que ha creat la COVID a tots els nivells i que puguem tornar-nos a trobar ben aviat.
Durant la pandèmia, els diversos projectes que conformen el Candela segueim treballant, presencialment i des de casa, per mantenir viva l’espurna d’aquest espai que tan estimem. Malgrat que tot està sent més complicat del que voldríem, seguim remant juntes per continuar cuidant aquest centre social de la ciutat.

Volem aprofitar per donar les gràcies a la comunitat que ens envolta i ens dóna suport en moments tan difícils com aquest. Seguim cuidant i cuidant-nos.

COVID-19 Fes-te sòcia

 

Webs dels projectes:

Cafè del Candela Communia Embarral Synusia