Grups

Cafè del Candela 123 posts Communia 16 posts L'Embarral 30 posts
Synusia 366 posts

Participa

Informacio útil

[Autoformació] Espais Crítics: "La urbanització s'escampa, com la governem?"

 

Des de Synusia Llibreria us convidem el dimecres 3 d'abril  a les 19:00h a l'Ateneu Candela (C/Montserrat, nº136) a "La urbanització s'escampa, com la governem?". Aquesta serà la tercera sessió formativa del curs Espais Crítics: Aportacions conceptuals per a l'Anàlisi crítica de la Societat des d'una perspectiva espacial

A la sessió 3 "La urbanització s'escampa, com la governem?" analitzarem els reptes de la urbanització contemporània. Un dels trets més característics dels processos d'urbanització contemporanis és la tendència d'activitats i població a escampar-se sobre el territori. La ciutat veu així alterada de manera radical la seva forma i sorgeixen nous problemes i noves possibilitats que requereixen, de manera peremptòria, una nova forma de governar el territori. Aquesta temàtica, tan present en el Vallès, ha estat l'objecte principal de la recerca d'un dels principals urbanistes italians contemporanis, Francesco Indovina, sobre l'obra i la trajectòria del qual acaba de publicar-se el llibre "Francesco Indovina: del análisis del territorio al gobierno de la ciudad". L'aparició del llibre és, doncs, una excel·lent ocasió per conversar amb el geògraf Oriol Nel·lo, professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor del volum i amb l'arquitecte Pere Montaña, que va col·laborar directament amb Indovina en els treballs preparatoris del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Terrassa. 

Per poder situar-nos en les problemàtiques i algunes claus conceptuals que es tractaran en la sessió, enllacem una recent entrevista al Indovina, al setmanari La directa. I vídeo d'una conferència al CCCB amb motiu de la presentació del llibre d'Oriol Nel·lo.

Introdueix: Oriol Nel·lo, autor del llibre Francesco Indovina. Del análisis del territorio al gobierno de la ciudad. Barcelona: Icaria, 2012 (col. Espacios Críticos, 4).

Participen:

Pere Montaña, arquitecte ex-Coordinador de l’Àrea de Planificació Urbanística i Territori, gerent de l'Ajuntament de Terrassa.

Maties Secarrant, geògraf expert en territori i mobilitat, activista ecologista i urbà.

 

Material complementari:

- Oriol Nel·lo (2012). Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña. València: Tirant lo Blanch.

- Francesco Indovina (2009). Dalla città diffusa all’arcipelago metropolitano. Milà: FrancoAngeli.

- Francesco Indovina (2011). “El govern dels territoris en transformació. La città bella e la città buona”, a: Francesc Muñoz (ed.). Estratègies vers la ciutat de baixa densitat: de la contenció a la gestió. Barcelona: Diputació de Barcelona.

- Observatorio Metropolitano de Madrid (2007). "Madrid ¿La suma de todos? Globalización, territorio, desigualdad". Editorial Traficantes de Sueños.

- David Harvey (1992)  "Urbanismo y desigualdad social". Editorial Siglo XXI.

Grups: