Cafè del Candela 126 posts | Communia 17 posts | Escoleta d'idiomes Maan yad f yad 1 post |
L'Embarral 32 posts | Synusia 423 posts |
Cafè del Candela 126 posts | Communia 17 posts | Escoleta d'idiomes Maan yad f yad 1 post |
L'Embarral 32 posts | Synusia 423 posts |
Synusia: "Acció concertada mitjançant la qual el coneixement és compartit lliurement"
Synusia és un espai de llibreria a l'Ateneu Candela. Hi podràs trobar materials sobre moviments socials, filosofia, feminismes, metròpolis-ciutat, agroecologia, salut, alimentació, fronteres, estudis postcolonials, tecnopolítica, cultura lliure, cine, fotografia, narrativa o conte infantil. synusia forma part d'una xarxa de llibreries que entenen el llibre i/o el material audiovisual com un suport que ens permet pensar autonomia i teixit comú, desde i en el si de les pràctiques socials, a partir de la cooperació entre iguals.
Un dels reptes de synusia és encomanar-se dels desitjos i problemàtiques de la ciutat i de les persones que l'habitem. Un laboratori d'idees, activitats i accions dins de l'epai urbà, un espai de construcció d'una àmplia agenda cultural, oberta i crítica, una aposta per constituir-se com un lloc d'autoformació i exploració de noves eines d'anàlisi i d'acció, a l'alçada dels nous escenaris.
Enfront a les retallades, al discurs de la crisi, la por i la soledat, seguim creient en l'aposta pels projectes socials vius. Creiem en el teixit de xarxes d'acció, afinitat i afecte, per això, proposem diverses formes de col.laborar a synusia.
Inicis. Synusia comença la seva trajectòria a l’Ateneu Candela el novembre de 2009 partint de l'articulació entre un concepte de llibreria i projecte polític. Amb aquest nou curs que iniciem, comencem a reflexionar sobre les ganes i els reptes d’avançar un pas més respecte a aquella primera etapa del projecte, sumant a la llibreria espais d’autoformació i d’agència cultural.
Xarxa de llibreries. Synusia forma part d’una xarxa de llibreries a nivell estatal que, molt lligades als processos polítics de centres socials autogestionats, comparteixen el repte de reinventar espais de discussió, debats entorn el comú i sobre allò social. Algunes d’aquestes llibreries tenen un llarg recorregut i biografies singulars, altres han anat sorgint aquests últims anys i d’altres som encara projectes molt incipients. Per anomenar alguns d’aquests projectes: Traficantes de sueños (Madrid), La Pantera Rosa (Zaragoza), La Hormiga Atómica (Pamplona), La Libre (Málaga), Distrito Maravillas (Madrid).
Material de Synusia. Distribuïm el material que editen i distribueixen Cambalache, Errata Naturae, Icaria, Traficantes de Sueños i Virus així com també alguns materials editats per Cactus, Ediciones La Cebra o La Caja Negra Editora.
Singulars i parts del comú. Conjuntament amb l’Ateneu Candela, gestionem l’agenda política, social i cultural que es composa de presentacions de llibres, xerrades, seminaris, projeccions, sessions de música, etc.
La Cafeta de l’Ateneu està oberta matins i tardes. Allà s’escolten i recullen propostes vàries de desitjos de tramar o fer quelcom, que després es sumen a aquesta agenda que les/els synusieres/osanem composant.
Amb Communia, projecte cooperatiu de l’Ateneu i plataforma formativa que fomenta l’autonomia tecnològica, pensem i discutim l’entramat tecnopolític del projecte (formació, web, programació, discursos comuns, presència a la xarxa, etc).
Llocs comuns. Synusia es troba actualment en una fase itinerant. En aquesta fase no disposem d’un espai ni físic ni virtual singular sinó que ens recolzem en els llocs comuns, com són la web de l’Ateneu o el local del centre social.
A l'espera d’una web on poder plasmar la informació de la llibreria, pensem aquest blog per explicar qui sóm, què fem i pretenem fer, visibilitzant els desitjos i reptes que ens mouen.
En una fase posterior vindran les obres i una sala pròpia per a poder tenir el material a disposició de la gent. Mentre esperem, el local de l’Ateneu Candela ens acull amb caixes a Post Scriptum, carpetes a les Oficines i llibres a les sales de classes.
Reptes polítics i sostenibilitat. Synusia té com a repte aportar al projecte social de l'Ateneu, aquest és un dels seus objectius polítics. Un altre és aportar també a la ciutat espais de reflexió i confabulació per sumar-nos a l'allò social en moviment. Sense dubte, ser part d'aquests punts de fuga i connexió amb l'allò altre, amb l'allò de fora.
Per tot això Synusia pensa i vol pensar amb la resta de gent de llibreria, l'autoformació i l'agència cultural. Fer sostenible aquests passos, fer-los vitals i part d'un salt pel centre social, té en part relació amb el fet de fer-ho econòmicament possible.
Estem pensant en aquests canals o fonts de recursos que puguin aportar, en èpoques de retallades, a projectes socials que impliquen transformació i aposta vital.
Programació. Partint del desig de generar i reinventar espais de reflexió crítica col·lectiva com a part del nostre projecte polític vinculat al context actual, Synusia articula cicles de xerrades i/o seminaris responent a alguns dels eixos de problematització social que ens atrevessen: Fronteres, Deute, Democràcia, Moviment veïnal, Feminismes, Noves economies, Innovació en la Cultura...
La llibreria Synusia, Kriller 71 i la llibreria Crisi us conviden a la presentació de "Jocs amb el llenguatge. Llegir i escriure poesia amb nenes i nenes" . La presentació serà el proper dissabte 21 de gener, a les 11h, a la llibreria Synusia i per a l'ocasió ens acompanyaran Claudia Caparrós i Aníbal Cristobo, editores del llibre.
Als anys 70, el poeta Kenneth Koch es va dedicar a una peculiar tasca: ensenyar a escriure i a llegir poesia a nenes i nens de l’escola primària. Amb tot un seguit d’activitats i d’idees pensades despertar la imaginació i les ganes d’escriure (poemes sobre desitjos, sobre mentiras, sobre somnis...), Kenneth Koch va aconseguir despertar l’interès per la poesia i apropar autors canònics com William Carlos Williams o Federico García Lorca a un públic de entre 7 i 14 anys.
Narratives tentaculars , cicle de lectura de ciència ficció transfeminista autogestionat per diferents llibreries (La Insòlita, a Poble Nou; Crisi, a Sant Antoni i Synusia a Terrassa) i editorials independents.
Volem donar-nos un espai de trobada que no sigui fix, sinó que transiti per diverses llibreries, barris i territoris. Synusia, La Insòlita i crisi ens hem ajuntat amb el desig de fer xarxa entre nosaltres i enfortir els llaços entre llibreries independents. Volem crear un recorregut que doni a conèixer la labor de les llibreries als barris però que alhora ens convidi a posar en circulació el pensament i a imaginar entre totis altres móns possibles.
La llibreria Synusia us convida a una nova sessió de l'Escoleta de lectures transfeministes del curs 2022/23 que tindrà lloc el proper dissabte 17 de desembre a les 11h
En aquesta ocasió la lectura escollida per l'escoleta és:
"Biosindicalismo desde los territorios domésticos", un text del col·lectiu Territorio Doméstico i Observatorio Jeanneth Beltrán editat per la Laboratoria, espacios de investigación feminista. Dinamitza la sessió de lectura i diàleg: Constanza Cisneros (Territorio doméstico).
Sobre el text:
La llibreria Synusia i l'editorial Males Herbes us conviden a la presentació del llibre "La veu del seu amo", editat per Males Herbes. Per a la presentació ens acompanyarà Max Besora, autor del llibre, en conversa amb Guillem Miralles, editor de la revista digital Paper de Vidre.
'La veu del seu amo'és una novel·la d’humor narrada per un gos, un llibre d’aventures canines amb esperit animalista, on se’ns presenta la voluntat de dominació i l’abús de poder com a atributs intrínsecament humans. Amb aquesta novel·la, Max Besora, un dels escriptors més innovadors dels últims anys, s’apropa a una tradició antiga, la que va des de les faules d’Isop fins a les novel·les de Jack London protagonitzades per animals, per capgirar-les i presentar l’animalitat com una alternativa més desitjable que la humanitat.
*Informació extreta de la web de Synusia